Ergonómikus forgószékek, irodaszékek, tárgyalószékek és ipariszékek gazdag választékban. Több darab vásárlása esetén kérjen egyedi, személyre szabott árajánlatot

Karfák, kartámaszok

Forgószék karfák tulajdonságai, részletes bemutatásuk

Az ülőbútoroknál a karfa vagy kartámasz ülés közben közvetlenül az alkart támasztja alá, közvetve pedig a felső végtagokat, tehermentesítve a karok tartásában részvevő izmokat és inakat. Egy jól beállított karfa tehát nemcsak kényelmesebbé teszi forgószékedet, de egészségügyi előnyöket is nyújt. Ha a karok megfelelően vannak megtámasztva, akkor az ülő testhelyzetben végzett munka során fellépő izom- és ízületi nyomás kisebb lesz a jobb tehereloszlás miatt, így az ülés kevésbé lesz fárasztó. A karfa használata nélkül folyamatosan dolgoznak a váll és nyak izmai, valamint a kar és a gerincoszlop is nagyobb igénybevételnek van kitéve. A karfa tehát nemcsak a komfortérzetet növeli jelentősen, de csökkenti testünk megerőltetését is.

Erről készítettünk egy blogbejegyzést is, amit itt tud megtekinteni: Karfa vagy kartámasz. Szükséges a székhez? >>

 

Az irodaszék, forgószék karfák, kartámaszok típusai

A karfákat alapesetben két nagy csoportra oszthatjuk: vannak a fix, a szék felépítéséhez, működéséhez tartozó karfákat, valamint a szék felépítésétől független, fix vagy állítható kartámaszokat.

Egyszerű vezetői fotel fix karfával, kartámasszal

A szék, fotel szerkezeti részét képező, fix magasságú karfa

Egyes forgószékeknél és vezetői foteleknél a karfák nélkülözhetetlen szerkezeti elemek. Ezek tartják össze az ülőlapot és a háttámlát. Ez általában az egyszerűbb vezetői foteleknél alkalmazott megoldás, hiszen így kisméretűre lehet csomagolni, dobozolni őket. Ennek a konstrukciónak a hátránya, hogy ha a karfa megsérül, eltörik, az egész fotel használhatatlanná válik, hiszen ez merevítette, kötötte össze az ülőlapot és a háttámlát.

 

Irodaszékek, forgószékek fix bagy állítható karfákkal

Irodaszékek, operatív forgószékek önálló karfái

A hagyományos, illetve operatív forgószékeknél, a karfák önálló elemek. Nem merevítik a széket, így hiányukban is teljesértékűen használhatóak. A karfák általában utólagosan is megvásárolhatóak és felszerelhetőek, de célszerű már az irodaszék vásárlásakor azt is megrendelni. Így elkerülhető, hogy a későbbiekben már nem talál megfelelő felfogatású karfát. másoknál pedig opciós alkotórészek.

Ezek a karfák két csoportot alkotnak. Vannak a fix, nem állítható karfák, valamint az állítható kivitelűek. Az állítható karfáknak szabályozhatóságuk gazdagsága szerint további változatai vannak: állítható magasság (1D), állítható magasság és szélesség (2D), állítható magasság, szélesség és mélység (3D), állítható magasság, szélesség és mélység, továbbá horizontálisan forgatható karfatető (4D). A megfelelő karfa kiválasztása nagymértékben hozzájárul az egészséges ülés és a helyes testtartás biztosításához.

De vegyük sorra kicsit részletesebben is, mit jelentenek a forgószék karfáknál ezek a jelölések.

 

Forgószék karfák részletes bemutatása

Fix karfa
Jellemzően az olcsóbb forgószékeken és a vezetői székeken találkozhatunk ezzel a típussal. Az ilyen székek napi 3-5 órás használatra vannak tervezve, egész napos képernyő előtti munkavégzésre szerintünk nem alkalmasak. A főnöki székek esetében fontosabb a presztízs és a dizájn, mint az ergonómia. Összességében a fix karfa lényegesen jobb, mint ha nem is lenne karfa, különösen ha az adott széket csak egy ember használja és számára a karfa elhelyezkedése éppen megfelelő. Az esetek többségében azonban nem ez a helyzet.
 
Állítható magasságú karfa (1D)
Érdemes legalább magasságában állítható karfával szerelt forgószéket választani, ha azt irodai, képernyő előtti munkavégzéshez keresed. Mindenkinek mások az anatómiai adottságai, ebből eredőn egyénenként más és más lesz a kényelmes karfa magasság. További fontos szempont, hogy az állítható magasság révén a karfa hozzáigazítható az íróasztal magasságához. Rendkívül bosszantó tud lenni, ha a túl magas karfa miatt nem fér be a szék az íróasztal alá.
 
Állítható magasságú és mélységű karfa (2D)
Az állítható mélység a karfák esetében azt jelenti, hogy a karfa támfelülete előre-hátra csúsztatható. Így attól függően, hogy éppen előre vagy hátra dőlve használjuk a széket, a támaszték mindig optimálisan fog elhelyezkedni.
 
Állítható magasságú és mélységű karfa, forgatható támfelülettel (3D)
A 3D karfák esetében az eddig leírtakon felül lehetséges a támfelületet, vagy más néven karfa-topot annak tengelye körül elfordítani befelé vagy kifelé. Ennek előnye többek között gépeléskor mutatkozik meg, a befelé fordított karfa top lehetővé teszi, hogy ilyenkor is a teljes alkar alá legyen támasztva.
 
Állítható magasságú, szélességű és mélységű karfa, forgatható támfelülettel (4D)
Tudományunk jelen állása szerint a 4 dimenzióban állítható karfa nyújtja a legnagyobb mértékű személyre szabhatóságot. Ezek a karfatípusok hordozzák a 3D karfák minden előnyét, kiegészítve azt a szélességállítás lehetőségével. Ez főleg akkor hasznos, ha a szék használója az átlagtól valamely irányban lényegesen eltérő szélességi dimenzióval rendelkezik.

A legelterjedtebb karfákat webáruházunkban is megtalálja, ha utólagosan szeretne rendelni: Forgószék karfa választékunk >>

 

Azonnali információkérés irodaszékekkel kapcsolatban

Ha kérdése merült fel a webáruházunkban található székekkel kapcsolatban, kérjük keresse ügyfélszolgálatunkat az info@te96bt.hu email címen, vagy munkanapokon 8.00 - 15.00 óra között hívja a +36 30 943 6519 telefonszámot. De a kapcsolatfélvételhez, üzenetküldéshez használhatja az alábbi űrlapot is. Ügyfélszolgálatunk a kérdésre általában 24-48 órán belül válaszol, az Ön által preferált kapcsolatfelvételi módon.

Preferált kapcsolatfelvételi mód:
Kérjük válassza ki, milyen témakörben szeretne bővebb információt kérni:

 

Amennyiben a kapcsolatfelvételhez az űrlapot használja, biztos lehet benne, hogy adatait bizalmasan kezeljük, és soha nem adjuk át másnak. És abban is biztos lehet, hogy hírlevelet, akciós ajánlatokat sem fogunk küldeni az itt megadott adatok alaján. A SzékSzerviz webáruházunk Általános szerződési feltételeit és az Adatkezelési tájékoztatónkat megnézheti közvetlenül is, az alábbi linkeken.

 

Általános szerződési feltételek >> Adatkezelési tájékoztató >>