Ergonómikus forgószékek, irodaszékek, tárgyalószékek és ipariszékek gazdag választékban. Több darab vásárlása esetén kérjen egyedi, személyre szabott árajánlatot

Irodaszékekkel kapcsolatos hasznos információk, bejegyzések és gondolatok

Karfa vagy kartámasz. Szükséges a forgószékhez rendelni?

Tóth Gábor
Tóth Gábor
2019.04.02 20:40
Karfa vagy kartámasz. Szükséges a forgószékhez rendelni?

A kartámasz vagy karfa a kéz alátámasztására szolgál ülés közben. Sajnos nem minden karfa alkalmas arra, hogy felkeléskor, illetve leüléskor rátámaszkodjunk, illetve nagyobb súlyt helyezzünk rá, mert úgy az olcsóbb székek karfái kitörhetnek. Ezért érdemes strapabíróbb karfát választani az ülőgépünkhöz.

A karfák típusai:

Két csoportra osztva őket, megkülönbözetünk fix és állítható kartámaszokat. Egyes forgószékeknek a karfák nélkülözhetetlen szerkezeti elemei, másoknál pedig opciós alkotórészek. Az állítható karfáknak szabályozhatóságuk gazdagsága szerint további változatai vannak: állítható magasság (1D), állítható magasság és szélesség (2D), állítható magasság, szélesség és mélység (3D), állítható magasság, szélesség és mélység, továbbá horizontálisan forgatható karfatető (4D). A megfelelő karfa kiválasztása nagymértékben hozzájárul az egészséges ülés és a helyes testtartás biztosításához.

 

Praktikum a karfák használatval kapcsolatban

Minél több dimenzióban állítható egy karfa, annál inkább személyre szabottá és komfortosabbá válik a forgószék. Ha nincs a munkahelyi környezetben akadályozó körülmény (pl. egy pénztárban a pénzfiók ki-becsukása), akkor mindenképpen ajánlott, hogy a forgószéken karfa is legyen! (külön képes, téglalapos megjegyzés!)

 

A kartámaszok ergonómiai előnyei

Kutatások szerint a karok alátámasztása csökkenti az emberi testre ülés közben nehezedő fizikai igénybevételt. Ha a karok megfelelően vannak megtámasztva, akkor az ülő testhelyzetben végzett munka során fellépő izom- és ízületnyomás kisebb lesz a jobb eloszlás miatt, így az ülés kisebb megterhelést jelent az ülve dolgozónak. Ellenben a karfa nélküli székeken komoly igénybevétel jelentkezik a nyak-váll területén, a felső végtagokon, és a gerincoszlopon. A karok alátámasztása végső soron számottevően növeli a komfortérzetet és csökkenti a fizikai megerőltetés mértékét.

Amennyiben irodaszékét, forgószékét utólag szeretné karfával ellátni, természetesen arra is van lehetőség. A gyakoribb és egyszerűen elérhető karfák (fix vagy állítható magasságú) választékát részletesen is megismerheti és megrendelheti webáruházunkban. A karfák felfogatási lehetősége tipusonként változó, azért kérem keresse ügyfélszolgálatunkat az info@te96bt.hu címen, vagy munkanapokon 8.00 - 15.30 között hívja a +36 30 399 4282 telefonszámot, ahol kollégáim segítenek a megfelelő karfa kiválasztásában.

Irodaszék karfák választéka a webáruházban >>