Ergonómikus forgószékek, irodaszékek, tárgyalószékek és ipariszékek gazdag választékban. Több darab vásárlása esetén kérjen egyedi, személyre szabott árajánlatot

Lábcsillagok bemutatása

Egy jó lábcsillag, lábkereszt nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a forgószék stabilan és biztonságosan álljon, és elbírja a használóját. A Székáruház kínálatában számtalan lábkereszt közül választhat, melyek eltérő kinézetükkel különböző stílusú székekhez passzolnak.

De ami a legjobb, hogy minden lábkeresztünk kompatibilis egymással, vagyis ha általunk forgalmazott széket rendel, szabadon kombinálhatja bármely forgószékünket bármely lábkereszttel. (Kínai eredetűek eleve tartalmazzák a lábkeresztet, így ezeknél teljes áron lehet megvásárolni az eltérő lábkeresztet!)

Gondolkodott már el azon, hogy miért 5 ágú a legtöbb lábkereszt? Ennek oka az, hogy ennyi ág biztosítja a tökéletes kompromisszumot stabilitás és a terhelés megfelelő eloszlása között. A páratlan számú lábkereszttel szerelt székek stabilabbak, mint a páros lábúak. Egy három ágú lábkereszt esetén aránytalanul erősre és hosszúra kellene méretezni az egyes lábakat ahhoz, hogy bírják a nagyobb terhelést is, ugyanakkor hátradőlés esetén ne billenjen fel a szék. Ha hozzáadunk még 2 lábat, a stabilitás nem romlik, de az egy lábra jutó terhelés jelentősen csökken, és az egyes lábak hossza is optimalizálható.

A lábkereszt anyaga szerint lehet műanyag és fém. A kettő közötti választás leginkább egyéni preferencia kérdése, ugyanis bár a fém lábkeresztet gondolhatjuk erősebbnek és tartósabbnak, műanyag lábkeresztjeink is kiváló minőséget képviselnek, így e tekintetben az átlag felhasználó nem fog különbséget találni.

 

Gyakori lábcsillag tipusok bemutatása

 

Műanyag lábcsillag forgószékekhez, irodaszékekhez, főnöki fotelekhezÍves műanyag lábcsillag

 

Általában az egyszerűbb kivitelű székekhez, bőrfotelekhez használt lábcsillag típus. 10-es és 11 mm-es csapátmérővel kerül forgalomba. Az egyszerű kivitelűek hajlamosak a törésre. A modern székekhez, fotelekhez egyre elterjedtebben alkalmazzák. Ezekhez általában a drágább, üvegszállal erősített szerkezetű poliamid lábcsillagok használatosak. Teherbírásuk általában 110 kg.

 

 

Forgószék, bőrfotel lábcsillag belső fémvázaFémbetétes lábcsillagok

Régebben az egyik legelterjedtebb, strapabíró és megbízható lábcsillag. A műanyag burkolat alatt acél zártszelvény található. Ebben helyezkedik el általában a műanyag görgőtartó persely, vagy a saját anyagából kisajtolt fészek.

Egyaránt használható irodaszékekhez, és fotelekhez is. Sajnos a gyártásuk megszűnt, nem elérhetőek.

 

 

Krómozott fém lábcsillag forgószékhez

Krómozott fém lábcsillag

Egyre gyakrabban előforduló lábcsillag. Elsősorban az ázsiai importból származó forgószékek és fotelek szinte elmaradhatatlan megoldása. Anyaga krómozott acél. Stabil, törésre, meghibásodásra nem hajlamos. Egyedüli hátrányként a sérülékeny, krómozott felület említhető.

 

 

 

Erősített alumínium lábcsillag vezetői fotelekhezÖntött, polírozott alumínium lábcsillag

Nagy teherbírású lábcsillag, 150 kg-os teherbírással. Egyre inkább kiszorítja a fémbetétes lábcsillagokat egyszerűbb kialakítása, és nagyobb teherbírása miatt. Anyaga öntött alumínium. polirozott matt fényes felülettel. Stabil kivitelű , törésre, meghibásodásra nem hajlamos. Elsősorban nagyobb, 150 kg-os igénybevétel esetén ajánlott.

 

 

 

Faburkolatos lábcsillag belső fémvázzal elegáns vezetői fotelekhezFaburkolatos lábcsillag

Az igényes, felsővezetői fotelek lábcsillaga. A lábcsillag alapja egy masszív acélváz, melyre utólag kerülnek felszerelésre a különböző színűre pácolt és lakkozott fa alkatrészek. Mivel a fa alkatrészek a teherviselésben nem vesznek részt, így az acél vázszerkezet miatt stabil szerkezetet alkotnak.

A lábcsillag pácolt, lakkozott fa felülete kissé érzékeny, így könnyen sérül a faanyag, illetve a felületkezelés. 

 

 

 

Szilikon spray használata a műanyag székalkatrész elemek tisztításához, ápolásához

Lábcsillag karbantartása

A lábcsillag rendszeres karbantartást nem igényel. A használat során a cipőtől elpiszkolódhat, porosodhat. Tisztításához használjon általános tisztítószert. Szilikon olajos ronggyal átdörzsölve a műanyag burkolat újszerű megjelenésű lesz. Ez a bevonat azonban vonzza a port, így a lábcsillagot sűrűbben kell portalanítani.