Ergonómikus forgószékek, irodaszékek, tárgyalószékek és ipariszékek gazdag választékban. Több darab vásárlása esetén kérjen egyedi, személyre szabott árajánlatot

Irodaszékekkel kapcsolatos hasznos információk, bejegyzések és gondolatok

Formaöntött szivacs - ez miért is jó nekem?

Tóth Gábor
Tóth Gábor
2020.10.16 16:38
Formaöntött szivacs - ez miért is jó nekem?

Napjainkban egyre többször találkozunk az irodaszékeknél, forgószékeknél az öntött, formantött szivacs kifjezéssel. Ez leginkább mint a szék egyik előnye jelenik meg. Ebben a blogbejegyzésben bemutatom Önnek, hogy milyen lényeges különbség van az egyszerűbb székekben található hagyományos szivacsozás, és a hosszabb ülőmunkára ajánlott forgószékek formaöntött szivacsozása között.

A kényelmes ülés érdekében az irodaszékek, forgószékek már régóta, hagyományos szivaccsal készülnek. Ez standard szivacstáblából volt kivágva, az összes extra annyi volt benne, hogy az ülőlap formájára lett kivágva, hogy a kárpitozás szép legyen rajta. Azonban ezek a szivacsok már rövidebb használat alatt sem voltak az igaziak. Összegyűrődtek a szövet alatt, ami kényelmetlenné tette az ülést. A szivacs a használat alatt "összesett", azaz az eredeti vastagságának harmadára-negyedére változott. Így bár az irodaszék szerkezetileg még épp volt, de a kényelmetlen ülés miatt vagy újra kellett kárpitozni, vagy újat kellett vásárolni.

 

Ezért elkezdődött a szivacsozás fejlődése. Először hozzáragasztották a szivacsot a szék ülőlapjához, háttámlájához, majd erre ráragasztották a szövetet. Ez a szivacs összegyűrődését ugyan meggátolta, de a vastagság gyors csökkenését ez nem ellensúlyozta. Ezután a következő lépés a szivacsozás vastagítása volt. Rövid távon az ülést kényelmessebbé tette, és a szivacs vastagságának csökkenése volt olyan gyors. 

A következő lépés a szivacs sűrűségének a növelése volt. Így a szivacs ellenállóbb, de keményebb is lett. Azonban hosszabb távon a szivacs összeesése itt is előfordult, bár kisebb mértékben.

Az igazi megoldás a formaöntött szivacsozás felfedezése, és a székgyártásba történő bevezetése volt. Ezzel sikerült az eddigi problémákat megoldani. Az új technológiával készült formaöntött hab - nevéból is adódóan tökéletesen követi az ülőlap, vagy a szék formáját. Ráadásúl bár sűrűbb mint a hagyományos szivacsok, a kényelmét megtartotta. Hosszabb idő alatt sem porlik, nem esik össze, nem csökken a vastagsága és a formáját is megtartja. Így huzamosabb használat után is ugyanolyan kényelmes, mint újkorában.

 

Így összességében elmondható, hogy mindenképpen jól jár, ha olyan széket vásárol, ami öntötthabos, vagy másnéven formaöntött szivacsozással készül. Hiszen így székét sokáig megelégedéssel, kényelemmel használhatja.

Cinque Asyn GLX SZIN - Egy igazán kényelmes irodaszék formaöntött szivacsozással

Kényelmes irodaszék formaöntött szivacsozással