Ergonómikus forgószékek, irodaszékek, tárgyalószékek és ipariszékek gazdag választékban. Több darab vásárlása esetén kérjen egyedi, személyre szabott árajánlatot

Irodaszékekkel kapcsolatos hasznos információk, bejegyzések és gondolatok

Lábtartó, lábtámasz. Érdemes használni?

Tóth Gábor
Tóth Gábor
2019.04.02 19:01
Lábtartó, lábtámasz. Érdemes használni?

A lábtartó a lábak megfelelő alátámasztását, és az által az ülés közben a testre ható nyomás csökkentését szolgálja. Különösen akkor lehet fontos elem a lábtámasz, ha a munkaasztal magasságszabályozása nem lehetséges. A legtöbb irodában fix magasságú asztalok vannak használatban, és az állítható asztalok elterjedésére még éveket kell várni. Így a személyre szabott magasság beállításhoz, a gázlift mellett a lábtartók/lábtámaszok hatalmas segítséget jelentenek. A lábtámasz másik fő feladata a lábszár és a lábfej közötti ideális szög biztosítása, ezzel segítve a megfelelő véráramlást egészen a lábujjakig.

A lábtartók tipusai

Minden forgószéken található egy kézenfekvő lábtartó, ami maga a szék lábkeresztje. Azonban ennek használata csak rövid időközökre jöhet számításba, mivel úgy a lábszár a comb alá visszahajlik, és a hegyesszögbe záródó térdízületben az erek nyomás alá kerülnek. Ezen kívül beszélhetünk a forgószékekbe szerelhető lábtartógyűrűkről, valamint az ülőgéptől független lábtámaszokról.

A lábtartógyűrű magasító toldattal vagy anélküli változatban létezik, szerelhető szinte minden forgószékre. A toldat nélküli változat közvetlenül a gázliftre rögül és leginkább magasított gázlifthez szerelik. A toldattal ellátott lábtartógyűrű magassága nem állítható, de fixen kb. 17 cm-rel megnöveli a szék ülésmagasságát. A lábtartógyűrűvel ellátott szék leginkább a magas pult vagy asztal mögötti üléskor szükséges (). Érdemes figyelemmel lenni arra, hogy a lábtartó gyűrűvel ellátott forgószékek súlypontja az átlagosnál mindig magasabban van, és ez növeli a borulás veszélyét, aminek az elkerülésére nagyobb lábkeresztet, valamint a görgők helyett fix tappancsokat célszerű használni.

A széktől különálló lábtámasz alkalmazására a standard magasságú (kb. 75 cm) íróasztalnál folytatott munkavégzés során lehet szükség. Már egy fix lábtámasz is növeli a kényelmet, de az állítható magasságú és dőlésszögű lábtámasszal egyértelműen egy fokozattal emelkedik az irodai ergonómia. A választáskor érdemes ügyelni arra, hogy a lábtámasz felülete legyen csúszásmentes, és az eszköz se csúszkáljon a padlón.

 

A lábtámaszok ergonómiai előnye

A lábak helyes tartása kényelmi és egészségügyi szempontokat szolgál. Apró, de annál kényelmesebb lehetőség, ha lábainkat feltehetjük valahová ülés közben. Eredetileg a padlón nyugvó lábfej időnkénti áthelyezése bármilyen stabil magasított támaszra, csökkenti a lábak ernyedtségét, és javítja azok vérkeringését, így növeli a komfortérzetet. Az alátámasztott lábakban csökken az érszűkület kialakulásának kockázata, amit az alsó végtagok verőereinek elmeszesedése okoz.

A lábtámaszok egyes típusai ringató mozgást is engednek kialakításuknak köszönhetően, így tökéletesen szinkronizálhatóak a hintamechanikás vagy szinkronmechanikás forgószékekkel. Más típusoknál pedig állítható a dőlésszög, ami csökkenti a hát terhelését, és növeli a lábak kényelmét. A drágább eszközök lábfűtési funkcióval is rendelkeznek, így jóleső melegséget nyújtanak a hideg időben. Egyes kutatások bizonyítják, hogy az ember kreatívabb ha ’elszakadhat a földtől’; éppen ilyen helyzet áll elő alvás vagy a padlónál magasabbra feltett lábbal ülés közben. Ilyen pozíciókban az agy szabadabban gondolkozik, kevésbé lesz jellemző gondolataira a ’földhözragadtság’.

A lábtartó, lábtámasz választékunkat megtekintheti webáruházunkban. Itt részletes leírásokat és aktuális árakat is  talál. Így ha megtetszik valamelyik kivitel, akár meg is rendelheti tőlünk.

Lábtartó, lábtámasz a webáruházban >>